Kış Kurabiyesi

  
                Kara kış geldi, 15 gün  tatiliyle buluştu. Çocuklar için sıcak kakao, kurabiye ve kartopu savaşlarından ibaret gibi görünse de anneler için çok daha ciddi bir sınavdır aslında kar. Çocuklar karda türlü hünerlerini gösterip , tüm santimetrekarelerini ıslatırken bendeniz, bir kurabiye denemesi ile yine karşınızdayım. İki enerjik erkek çocuğunu tüm gün sokakta oyalamak kolay, marifet evde oyalamakta tabii. Birlikte kolları sıvadık, kış kurabiyesine giriştik. Herkesten bir emek olunca tadı daha mı güzel oluyor ne?

              Sadece tüketen bir toplum haline geldiğimizden şikayetçiyiz hep. Emek vermek, sabır göstermek, hassas olmak  üretici olmanın en önemli özellikleri.  Çocuklara bu kavramları öğretmenin en önemli yolu da birlikte bir şeyler yapmak ve onları cesaretlendirmek. Tabii tüm günümüzü mutfakta kurabiye pişirerek geçirmiyoruz. Evde didiştiğimiz zamanlar da oluyor elbette. Ama yaşamın doğal akışı değil mi bunlar. En azından bir küçük kurabiye parçası için verilen emeğin farkında olsunlar istiyorum.

                 Kış Kurabiyesi
Malzemeler
1 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
100 gr tereyağı-yumuşamış
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı balkabağı baharatı (Özgenin Oltası)
Alabildiğine un

    Önce yumurta ve yumuşak tereyağı ve sıvı yağı mikserde çırptık. Daha sonra diğer malzemeleri ekleyip yoğurduk. Çok yumuşak bir hamur olmasın çünkü şekillendirmek için merdaneyle açtık. Hamuru ikiye böldük ve merdaneyle açtık. Daha sonra kalıplarla şekilleri çıkarıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye nazikçe yerleştirdik. 180 derece fırında 12-13 dk pişirdik. Bir kısmını benmari erittiğimiz çikolataya batırdık bir kısmını da hazır glazür ile canımız nasıl istediyse öyle süsledik. Mutfak birbirine girdi, ortalık battı. Ama emek ve yemek arasındaki ilişkiyi canlı yaşamış oldular.

         Kış kurabiyesi adını verme sebebimiz de Özge'nin balkabağı baharatı karışımının tadı ve kokusu oldu. Kışın soğuğuna inat iç ısıtan mis gibi bir kokusu var çünkü bu karışımın. Ben keklerde de kullanıyorum hatta kahvelere de çok az katıyorum bazen. Kurabiyelerin yanındaki sıcak çikolata da Özge'nin Oltası'ndan . Bu tarif de kışımızı şenlendiren tatlardan oldu kesinlikle.  Bu arada hamur işerine çok daldım birazcık da kilo aldım. Aman diyeyim, şu tatili alnımın akıyla bitireyim inşallah.

           Sevgiyle, kurabiyeyle kalın :)



































Yorumlar